Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat astăzi, la finalul misiunii Delegaţiei FMI în România, că prin scrisoarea de intenţie încheiată cu Fondul „s-a amânat” liberalizarea preţului la gaze şi curent electric. „Aşa că scumpirea aceea de 15% nu se va face. Nu avem în actuala scrisoare de intenţie majorarea, există doar o menţiune că se va discuta în aprilie în ce moment şi în ce cuantum, dar în nici un caz în 2012”, a spus ministrul de Finanţe. El a adăugat că autorităţile de la Bucureşti nu vor fi de acord cu liberalizarea atâta vreme cât nu se pot modifica redevenţele.
De asemenea, Ialomiţianu a precizat că s-a convenit doar vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de stat la companii. „Reprezentanţii Fondului au insistat pentru pachetele majoritare şi la companiile din electricitate, dar noi n-am fost de acord. Se vor vinde doar pachete minoritare de până la 10%, în cursul acestui an şi numai pe bursă. Se va ocupa de asta Ministerul Economiei”, a precizat ministrul Finanţelor.
Cele mai importante declaraţii ale ministrului de Finanţe:
♦ Despre solicitarea FMI de majorare imediată, cu 15%, a tarifelor la energie electrică şi gaze naturale:
„Noi am cerut să amânăm liberalizarea preţurilor la energie şi gaze şi să o legăm de decizia Guvernului Năstase privind privatizarea Petromului, când le-a dat o facilitate să nu modifice nici măcar redevenţele până în 2014. Pentru că nu poţi să modifici preţul la gaze atâta timp cât redevenţele nu le poţi modifica. Nu suntem de acord cu liberalizarea până când nu putem să modificăm redevenţele, pentru că ar însemna ca unele firme să încaseze beneficii foarte mari. Acestea au fost discuţiile, pentru amânarea acestei liberalizări, şi am legat şi de criză, pentru că în perioada aceasta populaţia nu poate să suporte, deci nu e momentul să liberalizăm. Şi ei au fost de acord cu amâ