Delegaţia comună a Băncii Mondiale, Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional a prezentat astăzi concluziile celei de-a patra evaluări a acordului de standby pe care îl derulează în România, în cadrul unei coferinţe organizate la Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Acordul de tip standby are doua două evaluări formale pe an. Programul se află pe calea cea bună, s-au făcut progrese semnificative. România a înregistrat progrese semnificative ceea ce a fost demonstrat de emisiunea de obligaţiuni pe 10 ani, a spus Istvan Szekely, şeful misiunii Comisiei Europene în România.
După doi ani de recesiune economia României se întoarce la creştere, ceea ce este determinat de un an agricol bun şi exporturi foarte bune.
Pentru 2012 prognoza de creştere s-a ajustat în jos, la 1,5 – 2%, de la 1,8 - 2,3%, din cauza recesiunii anticipate în zona euro.
Despre arierate
Arieratele din sănătate sunt aproape de 0. Dar stocul arieratelor statului este încă important.
Cifrele pe luna ianuarie privind încasările bugetare arată destul de bine. Anul trecut ne-a demonstrat că guvernul are o capacitate puternică de control a cheltuielilor. Bugetul pe 2012 e pe calea cea bună.
Suntem îngrijorați în privinta programului de investiții. Cheltuielile pentru investiții ar trebui trecute în anvelopa bugetară a guvernului.
Inflația a scăzut la 3,1% în decembrie și suntem încă la mijlocul intervalului țintit de banca centrală.
Despre preţurile la energie
Este nevoie de restructurare în sectorul energetic. Preţurile reglementate pentru consumatorii industriali vor fi eliminate pâna la finele lui 2013. Pentru consumatorii casnici, preţurile vor fi ajustate începând din 2013.
Am acordat o amânare şi ajustarea se va face până în 2017 si nu 2015, cum se convenise iniţial. Foaia