Sistemul de sănătate necesită reforme semnificative pentru a deveni funcţional, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv, Jeffrey Franks. Acesta a adăugat că îngrijorarea şi reticenţa populaţiei faţă de astfel de schimbări este de înţeles, informează Mediafax.
"Suntem conştienţi de îngrijorarea publicului, şi înţelegem îngrijorarea publicului, dar trebui să fie clar: sistemul sanitar din România este defect şi nu mai poate continua fără reforme semnificative, întrucât cererile sunt mult mai mari decât resursele", a spus Franks la conferinţa de la finalul misiunii de evaluarea a acordului stand-by.
El a subliniat că în aşteptarea proiectului de reformare a sistemului sanitar s-au convenit câteva măsuri pe termen scurt, pentru a se asigura că resursele nu sunt risipite pe medicamente scumpe cu impact limitat sau servicii care pot fi oferite mai ieftin şi de către sistemul privat. "Am convenit revizuirea recentei aprobări a co-plăţii pentru simplificarea acesteia şi scutirea membrilor vulnerabili şi continuarea procesului de aliniere a duratei de spitalizare şi a numărului de paturi la normele europene", a continuat Franks.
Şeful misiunii de evaluare a arătat că România va continua să acorde o mai mare atenţie sectorului privat. "În conceperea acestui sistem va fi important să se asigure resurse publice atât de la buget, cât şi de la contribuţiile de asigurări sociale. Nu este viabil să se promită beneficii mai mari fără resurse mai importante, indiferent cine gestionează sistemul", a mai spus Franks.
Sistemul de sănătate necesită reforme semnificative pentru a deveni funcţional, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv, Jeffrey Franks. Acesta a adăugat că îngrijorarea şi reticenţa populaţiei faţă de astfel de schimbări este de înţeles, informează Mediafax. @N_