Liberalizarea preţurilor gazelor se va face treptat în perioada 2013-2017 pentru gospodării şi până la începutul anului 2014 pentru consumatorii industriali, a declarat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu ocazia unei conferinţe de presă organizate la sfârşitul misiunii de evaluare a acordului de tip stand-by semnat cu România. Franks a mai precizat că România şi-a atins în 2011 toate ţintele bugetare asumate. În 2012, guvernul trebuie să continue politicile de reforme, printre care şi cele din domeniul sanitar, catalogat de şeful misiunii FMI drept "defect".
Cele mai importante declaraţii ale reprezentanţilor delegaţiei Băncii Mondiale, Comisiei Europene şi FMI în România, Peter Harold, Istvan Szekely şi, respectiv, Jeffrey Franks:
Peter Harold, Country Manager al Băncii Mondiale pentru România:
Vom continua să ne axăm pe zone cheie: energie, transporturi, sectorul sanitar şi cel al finanţelor publice.
Istvan Szekely, oficial Comisia Europeană:
Pieţele au reacţionat foarte bine în această perioadă. Economia României se întoarce pe creştere. Estimarea de creştere s-a modificat la 2,5% în 2011. Pentru 2012 prognoza s-a ajustat în jos la 1,5-2% din PIB din pricina tensiunilor de la nivel european. Creşterea economică se va baza în principal pe cererea internă, alături de investiţiile publice şi absorbţia de fonduri europene.
Deficitul din 2011 se încadrează în ţintele stabilite prin program.
Plata arieratelor a scăzut, mai ales în sectorul sanitar unde au ajuns aproape de zero. Trebuie continuate eforturile pentru a reduce aceste arierate.
Nu credem că există probleme în ceea ce priveşte îndeplinirea bugetului. Bugetul pe anul 2012 este pe calea cea bună.
Suntem îngrijoraţi cu privire la Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Proiectele din cadrul acestul program