* ADEVARUL
* Ungureanu, favorit să devină premier
Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, pare a fi soluţia preşedintelui Băsescu pentru şefia unui nou Guvern. Zece luni "interesante" ne mai despart - cel puţin teoretic - de alegerile parlamentare şi, implicit, de o nouă formulă guvernamentală. Până atunci însă, preşedintele Traian Băsescu şi liderii PDL dau semne clare că vor instala pe altcineva în locul lui Emil Boc. Dar cine este "asul din mânecă"? De la debutul crizei economice şi până astăzi s-au tot vehiculat nume de posibili înlocuitori ai actualului premier, însă niciunul de anvergură sau cu priză la electorat. "Soluţia tehnocratului", acceptată la nivel declarativ de majoritatea partidelor, nu s-a dovedit viabilă tocmai din cauza intereselor diverse ale celor care au avansat-o.
* Demisia lui Emil Boc, cerută pe mai multe voci
Îngrijoraţi de rezultatele slabe din sondaje, liderii democrat-liberali vorbesc, în public sau în spatele uşilor închise, despre schimbarea lui Emil Boc din funcţia de premier. Neoficial, unii democrat-liberali avansează şi un termen pentru eventuala demisie: după 6 februarie, când se va încheia misiunea care se află la Bucureşti, pentru a patra evaluare a acordului cu România. Potrivit acestui scenariu, după această dată, la Palatul Victoria s-ar putea instala un guvern condus de un tehnocrat. În faţa primelor solicitări, Emil Boc a afirmat că nu a greşit cu nimic şi că nu va demisiona.
* FMI forţează scumpirea energiei, dar ignoră salariile şi puterea de cumpărare
Fondul Monetar Internaţional cere scumpirea energiei încă din acest an şi liberalizarea pieţei până în 2017, deşi calculele autorităţilor române din acest sector arată că populaţia nu-şi poate permite preţuri ca în UE mai devreme de 2020. Încă de când Guvernul a semnat acordul de tip preventiv cu FMI, finanţa