Petru Cucu (30 de ani) din Chișinău a meșterit sute de accesorii unicat din piele. Tânărul visează să-şi extindă activitatea şi să lanseze colecţii adevărate de poşete şi pantofi. Spune că s-ar aventura şi în confecţionarea mobilei handmade.
În atelierul strâmt al lui Petru Cucu miroase a piele tăbăcită. La prima vedere, pare a fi dezordine, însă meşteşugarul ne asigură că ştie exact unde se află fiecare unealtă de care are nevoie. Rafturile din lemn sunt burduşite cu suluri din piele de toate culorile, iar pe pereţi stau atârnate tipare croite, pe care Petru se joacă cu formele genţilor. Povestea pielarului începe din copilărie, când stăpânul micului atelier de marochinărie era chiar tatăl său, meşter popular şi „multifuncţional", cum îi spune Petru. „Tatăl meu moştenise darul de la bunica, e o artă transmisă din generaţie în generaţie. Pe vremuri, era foarte întrebat, fiind unul dintre puţinii meşteri care cosea cojoace, pieptari sau căciuli din blană şi piele", povesteşte tânărul. Astfel, Petru nu se dădea dus cu zilele din încăperea de lucru a tatălui său. Îi „strica" acestuia bucăţi întregi de piele, după care mânca papara.
Primul obiect confecţionat de el a fost o husă pentru cuţit, pe care i-a dăruit-o prietenului său, pasionat de vânătoare. De la lucruri simple, precum curele sau brăţări din fâşii de piele, meşteşugarul a trecut, odată cu experienţa acumulată, la obiecte mai complicate. Pantofi ortopedici sau genţi cusute manual, cu imprimeuri sau fără, nicio provocare nu pare prea mare pentru chişinăuianul care şi-a ridicat meseria la rang de artă. Până acum, Petru a încercat mai multe joburi. A lucrat şi chelner, şi barman sau bucătar, însă nicio profesie nu i s-a lipit de suflet. „Având talent în sânge, ac şi aţă în mână, ar fi păcat să gătesc bucate", crede pielarul. De vreo trei ani, designerul modelează încălţăminte pentru oameni