Guvernul chinez a anunţat ieri că nicio companie aeriană autohtonă nu va plăti noua taxă pe emisii de carbon impusă în Uniunea Europeană, alimentând o dispută care are toate şansele să se tranforme într-un adevărat război comercial.
Chiar dacă operatorii aerieni chinezi anunţaseră în trecut că nu se vor supune acestei legislaţii, faptul că Executivul de la Beijing se opune categoric şi oficial unei directive UE este o acţiune fără precedent.
Beijingul promite sprijin europenilor
Anunţul, publicat ieri de agenţia oficială de ştiri a Chinei, Xinhua, vine la doar o săptămână înainte de o întâlnire dintre liderii europeni şi cei chinezi şi la numai câteva zile după ce Wen Jiabao, premierul Chinei, a declarat că statul asiatic este pregătit să ofere mai mult sprijin financiar pentru a ajuta la combaterea crizei datoriilor din Europa.
Săptămâna trecută, după doi ani de ameninţări, Comisia Europeană a anunţat oficial că lucrează la o lege care va bloca accesul companiilor chineze în blocul comunitar, în contextul unei nemulţumiri tot mai ridicate a oficialilor de la Bruxelles faţă de măsurile protecţioniste aplicate de Beijing pentru a-şi sprijini companiile autohtone. După ce, în mai 2011, Uniunea Europeană a început să taxeze o gamă de produse „made in China" ca răspuns la practicile controversate ale statului pentru a-şi impulsiona exporturile, europenii vor acum acces pe piaţa chineză. „Eu şi Michel Barnier, comisarul european pentru Piaţa Internă, pregătim un proiect legislativ referitor la pieţele publice, astfel încât să putem răspunde în cazul în care China continuă să restricţioneze accesul companiilor europene", a declarat Karel de Gucht, comisarul european pentru Comerţ, citat de publicaţia germană „Focus". Potrivit acesteia, proiectul va fi finalizat până în luna martie.
De Gucht nu se află la prima încercare de a sancţiona practici