Printre cele mai frecvente greşeli alimentare ale românilor este aceea că mănâncă mult la masa de seară. Află despre alte obiceiuri alimentare nesănătoase de la profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
Împreună cu profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, am întocmit un top al celor mai frecvente greşeli pe care românii le fac în privinţa alimentaţiei.
1. Mănâncă pâine albă cu orice. Mulţi dintre români au obiceiul de a asocia pâinea cu toate alimentele, inclusiv cu cartofi, orez şi cu carne, combinaţii care sunt indigeste (provoacă balonare şi dureri de burtă). „Pâinea se asociază corect cu legume (roşii, ardei, ceapă), leguminoase (fasole, năut, linte, bob), brânză, ulei, seminţe (in, floarea-soarelui), alune, nuci şi neutru cu peştele şi ouăle", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. În plus, românii încă mai sunt mari consumatori de pâine albă, obţinută din făină rafinată, sărăcită în vitamine din grupul B, în fibre alimentare şi în săruri minerale. „Pâinea este bună, nu îngraşă dacă este integrală, autentică, corect asociată cu celelalte alimente", mai spune specialistul.
2.Combină carnea cu cartofii. Friptura cu cartofi prăjiţi se numără printre mâncărurile preferate ale românilor. „Proteinele din carne şi carbohidraţii din cartofi se digeră foarte greu împreună", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
3.Consumă alimente greu digerabile la cină. „Mulţi români mănâncă seara mult, şi nu la micul dejun, aşa cum ar trebui. De altfel, o greşeală frecventă este aceea că se sare peste micul dejun, masa care ar trebui să fie cea mai consistentă, pentru că ne conferă energie pentru întreaga zi", potrivit profesorului Mencinicopschi. Seara, ar trebui să consumăm alimente care se digeră uşor, şi nu ciorbă ori sarmale. Chiar şi respectând această regulă, specialistul ne