Turcia pune definitive in pericol Proiectul gazoductului Nabucco, ce ar urma să permită Europei să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc.
De la semnarea de către Ankara, în iulie 2009, a acordului interguvernamental asupra acestui gazoduct, care ar urma să permită transportul a peste 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Asia Centrală spre Europa, prin Turcia şi ocolind Rusia, mai multe evoluţii, precum şi deciziile autorităţilor turce au pus în pericol proiectul. Neînţelegerile repetate între Rusia şi Ucraina asupra preţurilor, care au cauzat întreruperi ale aprovizionărilor, au împins în 2009 Uniunea Europeana să-şi lanseze propriul proiect al unui coridor sudic de gaze (Southern Gas Corridor), pentru care Nabucco ar fi piesa centrală. În decembrie însă, Turcia a permis Rusiei să treacă gazoductul South Stream prin apele sale din Marea Neagră, iar construcţia acestei conducte, care ar trebui să transporte 63 de miliarde de metri cubi pe an, ar urma să înceapă în acest an.
“Nabucco era în comă, chiar cu mult înainte de acordul asupra South Stream”, susţine Necdet Pamir, fost director adjunct al companiei turce de hidrocarburi TPAO. “Însă nimeni nu a spus că Nabucco este mort”, a adăugat el pentru AFP, transmite Agerpres. Turcia a semnat, de asemenea, în decembrie un acord cu Azerbaidjanul pentru construirea gazoductului TransAnatolia, aruncând un nou semn de întrebare asupra fezabilităţii Nabucco, ce a avut încă de la început dificultăţi în a garanta un nivel de aprovizionare suficient.
Oficial, Turcia, unul din cei şase parteneri, susţine în continuare proiectul. “Ne vom continua eforturile pentru ca acest proiect să devină realitate”, a declarat recent ministrul turc al energiei, Taner Yildiz. Însă experţii au dubii serioase. “Turcia nu a intrat cu adevărat în joc”, a spus Andrew Neff, expert pentru IHS Global Insight. “Turcia se vede