Comisia Europeană prezintă săptămâna aceasta raportul interimar privind progresele în Justiţie pentru România şi Bulgaria, de rezultatele căruia depinde relansarea negocierilor pentru aderarea la Schengen .
Ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat, după întâlnirile cu reprezentanţii Comisiei Europene, că se aşteaptă la un raport care să marcheze „progrese" substanţiale ale reformei sistemului judiciar.
Ultima ocazie pe care Predoiu a avut-o pentru a ţine departe chestiunea Schengen de evaluarea Bruxelles-ului pe Justiţie a fost la sfârşitul lui ianuarie când, alături de omologul din Bulgaria, Diana Kovatcheva, în marja reuniunii informale a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne de la Copenhaga, a avut discuţii cu ministrul Justiţiei din Olanda, Ivo Opstelten şi cu cel din Finlanda, Anna-Maja Henriksson.
„Am prezentat omologului olandez progresele înregistrate de România, precum şi aşteptările Guvernului român de flexibilizare a poziţiei Olandei din prisma dreptului de a accede la spaţiul Schengen. În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare, au fost înregistrate progrese notabile de la ultimul raport şi suntem convinşi că acestea se vor reflecta obiectiv în raportul intermediar al Comisiei Europene", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Bani pentru lipsa de personal
Sentinţele - cu pedepse mici sau cu suspendare - în marile dosare de corupţie vor fi cel mai probabil punctual-cheie al raportului interimar pe Justiţie în cazul României. Lipsa unor anchete consistente în dosarele privind achiziţiile publice şi problemele de personal de la instanţele din România vor continua să fie menţionate în raportul intermediar, după ce ele au mai figurat ca recomandări în evaluările precedente. Potrivit unor surse judiciare, pentru completarea schemelor de personal este nevoie de un buget suplimentar de 2