Cei cinci premieri din statele membre UE cu mari probleme in criza datorilor, cel al Greciei, al Italiei, al Spaniei, al Irlandei si al Portugaliei si-au pierdut posturile anul trecut pe fondul nemultumirilor sociale in tarile lor. Un al saselea Guvern, cel al Slovaciei, a cazut in toamna anului trecut. Emil Boc este al saptelea premier al unui stat membru UE care isi depune mandatul, in timp ce seful Executivului din tara vecina, Ungaria, este in corzi.
ITALIA Dupa trei mandate in fruntea Executivului de la Roma, Silvio Berlusconi a trebuit sa plece dupa ce a pierdut si majoritatea parlamentara. El a demisionat pe 12 noiembrie 2011, dupa ce deputatii italieni au adoptat pachetul de masuri economice solicitat de UE pentru reducerea datoriei si relansarea economiei. A fost inlocuit de fostul comisar european Mario Monti, care a preluat si Ministerul Finantelor.
SPANIA Premierul spaniol Jose Rodriguez Zapatero a pierdut multe voturi pe fondul masurilor de reforma si a nemultumirilor populatiei care se confrunta cu cea mai mare criza pe piata muncii din UE. Dupa sapte ani in fruntea Consiliului de Ministri, Zapatero a fost nevoit sa accepte alegeri anticipate. Echipa sa a pierdut alegerile.
GRECIA Premierul grec Georgios Papandreou a demisionat pe fondul celor mai dure masuri de austeritate si a celor mai violente proteste din tara. Doua programe de salvare inca nu sunt puse in aplicare, iar in schimbul lor, partenerii UE si creditorii externi ai tarii au pus conditii drastice. Papandreou a acceptat sa demisioneze la inceputul lui noiembrie. A fost inlocuit cu un tehnocrat, Lucas Papademos.
PORTUGALIA Primul ministrul portughez Jose Socrates si-a prezentat demisia pe 23 martie 2011, dupa lansarea unui program de austeritate. El a avertizat atunci ca o eventuala criza politica ar avea "consecinte dezastruoase". "Toate partidele