Premierul Emil Boc s-a alăturat şirului de şefi de guvern care, de la izbucnirea crizei, şi-au pierdut fotoliile. Nemulţumirea cetăţenilor faţă de răspunsul politicienilor la criză a dus la schimbarea premierilor din Irlanda, Spania, Portugalia, Grecia, Slovacia şi Italia în ultimii doi ani.
Decizia premierului Emil Boc de a depune mandatul guvernului pe care îl conduce cu 10 luni înainte de încheierea acestuia îl include pe lista prim-miniştrilor care, de la începutul crizei, şi-au pierdut, într-un fel sau altul, funcţiile.
Numărul victimelor politice făcute de criza din Europa continuă să crească. Până acum, şapte premieri europeni şi-au pierdut funcţiile după ce ţările lor au fost lovite în plin de criza care încă ameninţă Europa.
Irlanda
Premierul irlandez Brian Cowen a fost prima victimă a crizei datoriilor de stat din Europa.
A devenit prim-ministru în 2008, când criza economică începea să facă ravagii în întreaga lume şi arunca Irlanda în recesiune.
Problemele au forţat Irlanda să devină a doua ţară europeană, după Grecia, care a fost salvată de urgenţă de FMI şi UE. Dublinul a primit un împrumut extern în valoare de 85 de miliarde de euro. Presa şi opoziţia au catalogat acordul de asistenţă drept o „renunţare la suveranitate“ şi „umilitor“. Au fost demarate alegeri legislative anticipate.
Brian Cowen, premierul statului irlandez, a fost constrâns să accepte, în ultimul moment, ajutorul finanţatorilor externi
Câteva luni mai târziu, în februarie 2011, Cowen a pierdut fotoliul de premier. Mai mult, partidul lui Cowen, Finna Fail (de centru dreapta), a fost sancţionat de electorat.
Numărul deputaţilor acestui partid a scăzut cu 75%, iar Brian Cowen s-a retras de pe scena politică.
Succesorul său, Enda Kenny din partidul Fine Geal (de centru