Mai multe modificări aduse Codului de Procedură Fiscală au intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 30 ianuarie 2012, a Ordonanţei Guvernului nr. 2/2012, conform fiscalitatea.ro. Astfel, s-a introdus obligaţia organului fiscal de a restitui din oficiu sumele încasate prin poprire, în plus faţă de creanţele fiscale pentru care s-a înfiinţat poprirea în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării în situaţia în care debitorul înregistrează obligaţii fiscale restante sumele încasate în plus se vor restitui numai după efectuarea compensării.
Obligaţii
În condiţiile art. 27 din Codul de Procedură Fiscală referitor la răspunderea solidară va răspunde solidar cu debitorul şi reprezentantul legal al contribuabilului care, cu rea-credinţă, declară băncii că nu deţine alte disponibilităţi băneşti, cu excepţia celor necesare plăţii drepturilor salariale, a impozitelor şi contribuţiilor aferente acestora, reţinute la sursă. S-a introdus obligativitatea înregistrării la organul fiscal a domiciliului fiscal în toate cazurile în care acesta este diferit de domiciliul sau de sediul social prin depunerea unei cereri de modificare a domiciliului fiscal şi a actelor doveditoare.
Totodată, a fost redefinit acordul de preţ în avans ca fiind actul administrativ emis de ANAF în vederea soluţionării unei cereri a contribuabilului, referitoare la stabilirea condiţiilor şi modalităţilor în care urmează să fie determinate, pe parcursul unei perioade fixe, preţurile de transfer, în cazul tranzacţiilor efectuate între persoane afiliate. Tranzacţiile viitoare care fac obiectul acordului de preţ în avans se apreciază în funcţie de data depunerii cererii.
Soluţionări
În scopul soluţionării cererii privind soluţia fiscală individuală anticipată sau acordul de preţ în avans, organ