Analiza Săptămânii
Perioada: 30 ianuarie – 6 februarie 2012
2012- încă un an decisiv:
România are nevoie « ca de aer » de o strategie economică inteligentă
Leul- cea mai stabilă monedă a lunii ianuarie. În prima lună a anului Euro s-a depreciat faţă de majoritatea monedelor. În creştere sentimentul de încredere în economia românească : trend-ul trebuie speculat şi consolidat.
In luna ianuarie, moneda Euro a scăzut comparativ cu majoritatea monedelor importante ale lumii şi cu cele Central şi Est europene, singurele aprecieri fiind marcate faţă de dolarul american (1,15%) şi – la un nivel nesemnificativ- fata de yenul japonez, respectiv cu 0,32%. « Euro a recuperat uşor în faţa dolarului american, pe seama instituirii unor reguli bugetare mai stricte la nivelul UE-25, prin limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB, dar şi pe seama mai multor aşteptări din partea investitorilor pentru soluţionarea în cele din urmă a problemei spinoase a datoriei Greciei deţinută de investitorii privaţi. În acelaşi timp, dolarul a avut de suferit de pe urma semnalelor că o nouă rundă de injecţii de lichiditate este posibilă din partea Fed în SUA», a arătat Claudiu Cazacu, Chief Analyst X-Trade Brokers România.
În ceea ce priveşte evoluţiile monedelor Central şi Est Europene, sunt câteva care se remarcă de departe : Forintul şi Zlotul, pe de o parte, iar Leul pe de altă parte. La începutul anului curent, Forintul a căzut depăşind nivelul de 324 Forinti pentru 1 Euro, o cotatie neatinsă în ultimii ani ; apoi, pe parcursul lunii ianuarie, moneda a marcat cea mai mare apreciere faţă de Euro, respectiv de 6,22%. « Închiderea poziţiilor speculative a condus la o corectie pozitivă pentru forint, în ciuda unor semne de întrebare care planează în privinţa guvernului de la Budapesta şi a paşilor pe care acesta pare să îi facă în direcţia solicită