Instituția de reglementare a indicat în decembrie faptul că 30 de bănci trebuie să-și crească rezervele de capital cu o sumă totală de 115 miliarde de euro pentru a atinge ținta de 9% pentru capital de rangul întâi, un indicator principal al puterii financiare, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Băncile au trebuit să-și prezinte planurile de strângere de capital autorității de reglementare, până pe 27 ianuarie, oferind și indicații despre modalitățile alese pentru atingerea acestui obliectiv. Aceste planuri vor fi discutate în consiliul executiv al EBA în această săptămână.
Planuri de restructurare a capitalului lipsite de credibilitate
Conform unei persoane apropiate acesei proceduri, jumătate dintre măsurile indicate în planurile respective sunt lipsite de credibilitate. Două strategii folosite sunt, în particular, discutabile – modificarea modului în care banca determină riscul unor active; și promisiunile de vânzări de active care, mai mult ca sigur, nu vor atrage cumpărători. Prognozele de profit pentru primele șase luni ale anunlui par, la rândul lor, mult prea optimiste în anumite cazuri, având în vedere situația economiei zonei euro.
Unii oficiali au declarat, în cadru privat, luna trecută că se așteaptă ca banca germană Commerzbank, care trebuie să-și crească rezervele cu 5,3 miliarde de euro, și banca italiană Monte dei Paschi di Siena, cu o gaură de 3,3 miliarde de euro, să se confrunte cu dificultăți majore în a satisface aceste cerințe de capital fără ajutor de stat. De atunci, Commerzbank a anunțat că, deja, a făcut rost de 3 miliarde de euro în capitaluri noi. Vineri, instituția de reglementare națională germană Bafin, a confirmat aceste așteptări pozitive.
Doar o singură bancă, UniCredit, din Italia, a ales să emită obligațiuni pentru a strânge capitalul necesar. Toate celelalte au ales o c