Autoritatea Bancara Europeana (EBA) trebuie sa forteze multe banci europene pentru ca acestea sa-si indeplineasca planurile privind restructurarile si sa-si atinga tinta de capital.
Institutia a anuntat, in decembrie, ca 30 banci trebuie sa-si creasca rezervele cu peste 115 miliarde de euro, pentru a ajunge la tinta de 9% din capitalul de rangul intai, un indicator principal al puterii financiare.
Instiutiile financiare trebuiau sa depuna la EBA, pana pe 27 ianuarie, planurile de restructurare si modalitatile prn care se va face acest lucru, noteaza Financial Times.
Conform unei persoane apropiate acesei proceduri, jumatate dintre masurile prezentate nu sunt credibile.
Doua tactici folosite sunt discutabile, si anume modificarea modului in care este determinat riscul unor active si promisiunile de vanzari de active care, mai mult ca sigur, nu vor atrage cumparatori.
Prognozele de profit pentru primele sase luni ale anului sunt, in unele cazuri, mult prea optimiste, avand in vedere situatia economica din zona euro.
Unii oficiali au declarat ca se asteapta ca banca germana Commerzbank, care trebuie sa-si creasca rezervele cu 5,3 miliarde de euro, si banca italiana Monte dei Paschi di Siena, cu un deficit de 3,3 miliarde de euro, sa se confrunte cu dificultati mari in incercarea de a atinge tinta de capital, fara a primi ajutor de la stat.
De atunci, Commerzbank a anuntat ca a obtinut un capital nou in valoare de 3 miliarde de euro, iar institutia de reglementare nationala germana Bafin a confirmat, vineri, acest lucru.
Doar o singura banca, UniCredit, din Italia, a ales sa emita obligatiuni pentru a strange capitalul necesar.
Toate celelalte institutii financiare au ales o combinatie intre vanzari de active, recalcularea riscului activelor detinute, proiectii de