Datoria suverană totală a statelor Uniunii Europene a crescut uşor în al treilea trimestru al anului 2011, ajungând la 82,2% din PIB. Datoria U.E. este mai mică decât a S.U.A., dar este văzută ca o povară mult prea marea pentru economie, şi ar putea dura zeci de ani până va putea fi achitată.
Un studiu al Eurostat, agenţia europeană de statistică, arată că în al doilea trimestru al anului trecut datoria totală a statelor Uniunii a fost de 81,7%. În trimestrul trei, nivelul datoriei publice în PIB a crescut însă până la nivelul de 82,2% din PIB.
Citeste aici despre noile solutii necesare pentru U.E.
Spre comparaţie, în acelaşi interval de timp, în zona euro a fost înregistrată o scădere a datoriei, care a ajuns la 87,4% din PIB, de la 87,7% din PIB cât era la sfârşitul celui de al doilea trimestru al anului trecut.
U.E. monitorizează datoriile şi încearcă să prevină o înrăutăţire a crizei datoriilor suverane care durează deja de doi ani, notează Reuters.
Datoria SUA este mai mare, şi este în creştere
Prin comparaţie, datoria S.U.A. a ajuns în 2011 la 100% din PIB, iar dacă îşi continuă creşterea ca până acum, va depăşi 115% din PIB până în 2016.
Cu toate acestea, datoria Europei pare a fi mult mai îngrijorătoare decât cea a SUA pentru pieţe şi investitori. Banca Mondială a anunţat luna trecută că datoriile U.E. nu vor putea fi aduse la un nivel acceptabil până în 2030. Interval în care Europa va pierde din statutul şi poziţia pe care o are în plan economic global în favoarea economiilor în curs de dezvoltare.
Zece ani de îndatorare accelerată pentru Uniune
Datoriile statelor europene au avut o creştere spectaculoasă imediat după introducerea monedei unice, în 1999, când statele au luat împrumuturi masive cu dobânzi foarte mici. Însă încetinirea creşterii economice a determina