Presa internaţională scrie, luni, despre demisia premierului român Emil Boc pe fondul protestelor faţă de măsurile de austeritate decise de Guvern în 2010 şi al scăderii popularităţii Partidului Democrat-Liberal înaintea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lui 2012, potrivit Mediafax.
Prim-ministrul român Emil Boc a anunţat, luni, demisia sa şi a Guvernului de centru-dreapta pe care îl conduce şi a cărui cotă de încredere s-a prăbuşit, în timp ce opoziţia cere alegeri anticipate, relatează AFP. Mai multe voci din propriului său partid (PDL) au cerut plecarea lui Boc în ultimele săptămâni, pe fondul protestelor organizate timp de aproximativ 15 zile în toată ţara, continuă agenţia franceză.
Din 13 ianuarie, 1.000 de români se reunesc în fiecare seară în Piaţa Universităţii din centrul Bucureştiului, pentru a manifesta împotriva politicii de austeritate pusă în aplicare de Guvernul de centru-dreapta, aminteşte Le Monde.
Reuters scrie că Guvernul Boc a implementat tăieri de salarii şi creşteri de taxe pentru a se conforma condiţiilor de împrumut ale FMI şi pentru a revigora economia după o recesiune grea.
La rândul său, postul de radio Vocea Americii adaugă că deşi au fost în majoritate paşnice, protestele au generat şi unele confruntări violente între demonstranţi şi poliţie.
Cotidianul britanic The Guardian scrie despre demisia unui premier european înaintea alegerilor şi după mai multe săptămâni de proteste la nivel naţional faţă de măsurile de austeritate, adăugând: "Nu este Lucas Papademos al Greciei (încă). De fapt este Emil Boc al României", precizează acesta.
Associated Press, preluată în special de Washington Post şi Wall Street Journal, îl citează pe Emil Boc afirmând că demisionează pentru a "detensiona situaţia socială", referindu-se la săptămânile de protest din România faţă de măsurile