Superbogaţii lumii mizează pe păianjeni din bronz, flori din baloane şi picturi abstracte, pentru a-şi naviga finanţele în aceste vremuri tulburi. Casele de licitaţii şi galeriile de artă fac afaceri extrem de profitabile în timp de criză. Cele mai exclusiviste dintre ele anunţă creşteri ale cifrei de afaceri de peste 15% pentru anul trecut. Evoluţia e surprinzătoare, dar numai la prima vedere.
Dacă plecăm de la premisa că dilema celor superbogaţi este, de fapt, ce să facă ei cu banii, atunci înţelegem pornirile lor artistice. Câştigurile din dobânzi sunt la niveluri record negative, aşa că nu mai merită să ţii atâţia bani în bancă. Piaţa imobiliară e paralizată şi probabil va rămâne aşa o bună bucată de vreme. În schimb, dacă un apartament la Paris se vinde în euro, un tablou de Francis Bacon se vinde în dolari în Hong Kong şi poate decora un perete pe un iaht în Pacific. Şi dacă anii trecuţi consilierii financiari nici nu pomeneau de obiecte de artă modernă, acum această recomandare a devenit o regulă fixă.
Cei mai mari cumpărători de artă nu vor renunţa la acest obicei nici după criza economică. Pentru ei, actul de a cumpăra artă are legătură mai degrabă cu accelerarea pe drumul către afirmare socială. Noi, restul, trebuie doar să ne amintim că iluminarea culturală are de-a face cu procesul de contemplare a ei, nu cu ideea de proprietate.
UE şi SUA promit să sporească presiunea asupra Siriei (Le Monde)
După un nou eşec în Consiliul de Securitate al ONU, UE şi SUA au anunţat că nu vor renunţa la planurile de impunere a unor sancţiuni dure la adresa regimului Assad, responsabil de moartea a mii de civili în reprimarea violentă a manifestaţiilor prodemocraţie. China şi Rusia au blocat un proiect de rezoluţie, motivând că ar fi nevoie de mai mult timp pentru a identifica o soluţie politică la criza siriană.
În aces