In conceptia multora, acupunctura este doar o metoda prin care se „rezolva” durerile, sau eventual se pot relaxa. Pentru altii, acupunctura reprezinta o metoda eficienta prin care pot sa trateze aproape orice boala, readucand starea de echilibru – si de sanatate – in intreg organismul.
„Primul lucru pe care trebuie cineva sa-l stie despre acupunctura este ca aceasta metoda nu este invaziva. Acele sunt subtiri cat un fir de par, filiforme, si nu sparg tesuturile, asa cum fac cele de seringa – au o cu totul alta structura, si prin tehnologia moderna sunt astfel facute incat sa nu lezeze pielea sau tesuturile. Prin urmare, acupunctura nu este deloc dureroasa, ba chiar e foarte relaxanta. Multe persoane chiar adorm in timpul sedintelor de acupunctura”, ne spune medicul timisorean Adrian Petre, specialist si in aceasta ramura a medicinei.
Medicina chineza este o forma de medicina holistica, integrala – fiind completa in sine (si nu o „medicina alternativa”, cum e gresit denumita cel mai adesea), continand cinci ramuri: acupunctura, fitoterapie (plante), nutritie/alimentatie, masaj si exercitii energetice (tai chi, chi gong)
Ce trateaza acupunctura?
Aceasta metoda trateaza intreaga persoana, si nu o afectiune anume, spune medicul timisorean – ea stimuleaza capacitatea de regenerare si refacere inerenta organismului uman. Pentru a insira totusi o lista orientativa, se poate vorbi de: probleme musculare sau osoase (artrita, dureri de spate, intinderi sau inflamatii, entorse, etc.), afectiuni cardiovasculare (angina, hiper sau hipotensiune, recuperare dupa accidente vascular), boli ale copilariei si afectiuni ale capului (raceli, tuse, migrene, ameteli, sinuzite), urechi, ochi, gura, nas, gat (surditate, otita, conjuctivita, glaucom, sangerare nazala, amigdalite etc.), probleme endocrine, gastrointestinale (constipatie, diaree, gastrita, ulce