Discuţiile oficialilor români cu organismele internaţionale pentru liberalizarea preţurilor la energie durează din 2004, iar România, conform obligaţiilor asumate trebuia să renunţe la sistemul de preţuri paralele practicat la energie electrică şi gaze încă de la 1 ianuarie 2007. Deşi oficial, preţurile la energie sunt liberalizate conform legii, în realitate, ele continuă să fie reglementate.
Termene şi amânări permanente
Din 2007 până în prezent, în fiecare an, autorităţile anunţau că „urmează să fie elaborat un calendar al liberalizării preţurilor la energie".
Nu mai devreme de anul trecut, după întâlnirile din ferbuarie, cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, reprezentanţii Guvernului au declarat că „tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015, pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011". Autoritatea competentă în domeniu, ANRE nu a elaborat nici la sfârşitul anului trecut vreun calendar.
Deşi au solicitat periodic oficialilor să anunţe un calendar al scumpirilor la energie, reprezentanţii organizaţiilor oamenilor de afaceri susţin că cererile au rămas fără răspuns.
„Nu ai cum să-ţi planifici eficient activităţile într-o întreprindere dacă te trezeşti peste noapte că unele tarife cresc fără explicaţii. Mereu cerem să fie anunţat calendarul scumpirilor la gaze în special, dar şi la energie electrică şi alte utilităţi. La noi, tarifele cresc intempestiv şi simultan. De la o zi la alta nu ştim ce se întâmplă. La fel, nici în acest an nu ştim când vor fi operate majorări la energie", a declarat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Pentru 2012, în ceea ce priveşte modificarea tarifelor se ştie doar că preţul gazelor rămâne nemodificat pentru populaţie până la 1 aprilie, iar pentru industrie a fost majorat cu 5% pentru consu