Voturile cititorilor, ale juriului de specialitate şi ale redacţiei „Adevărul" l-au clasat pe profesorul Ioan Curtean de la Clubul Sportiv ”Șoimii” Sibiu pe locul trei în campania „Profesorii cu care Sibiul se mândreşte".
Fiecare colț al sălii de antrenament de pe strada General Magheru are câte o poveste. De la aparatele noi sau cu ani mulți în spate, pereții tapetați cu fotografiile campionilor și până la lambriurile pe care le-a montan singur, cu ani în urmă, toate spun, tăcut, povestea muncii de o viață a profesorului Curtean.
Începuturile
”În tinerețe, eram vecin cu pionierul culturismului românesc, Gheorghe Humă. Mi-au plăcut tare mult mușchii și am vrut să fac și eu, fiind slab. Am început cu profesorul Ioan Bica, la școala 14, într-o cameră. Nici nu se știa metodică de dezvoltare, lucram cu gantere și haltere”, rememorează profesorul Curtean.
Croitor de meserie, a mers în paralel, timp de 17 ani, cu croitoria și culturismul. ”Am fost croitor la comandă, am lucrat în central orașului, lumea mă cunoștea de la croitorie. Iubesc și acum croitoria, dacă vine cineva îl ajut”, spune zâmbind antrenorul care a făcut istorie în culturismul românesc.
Performanțe
Din 1987, face doar culturism, sport în care a ajuns, în România, să scrie istorie. În 1991, la campionatul mondial de la Lisabona, Gheorghe Mănică, elevul său, era medaliat cu bronz, aducând prima medalie din istoria culturismului românesc.
”Cel mai emoționant moment a fost atunci când am fost anunțat în 1991 la telefon că sportivul meu a luat medalie de bronz. Pe el n-au vrut să-l ducă, i-am plătit eu cazare, masă și transport și a fost singurul care a luat medalie”, povestește Ioan Curtean.
În 2005, Gabriel Bărbos, un alt sportiv pregătit de Ioan Curtean, devenea campion European, iar Liana Pall a devenit, în