Producătorul de utilaj petrolier Uztel Ploieşti, intrat în insolvenţă în septembrie 2010, are şanse să scape de falimentul declarat în octombrie anul trecut de către judecătorii Tribunalului Prahova, care au respins planul de reorganizare propus de ING Bank. Compania şi principalii creditori aşteaptă pe 9 februarie decizia recursului depus la Curtea de Apel Ploieşti, prima cale de atac.
Falimentul a fost decis în ciuda rezultatelor pozitive înregistrate de companie în 2011, iar în 31 octombrie anul trecut, Curtea de Apel Ploieşti a suspendat decizia de faliment, a declarat pentru Capital Remus Borza, managing partener Euro Insol, unul dintre administratorii judiciari ai uzinei ploieştene.
Producătorul a încheiat anul trecut cu un profit din exploatare de 7,3 mil. lei, comparativ cu o pierdere de 16,5 mil. lei raportată un an mai devreme, şi o cifră de afaceri de 76 mil. lei, mai mare cu 64% faţă de rezultatul din 2010.
În septembrie anul trecut, creditorul ING Bank, prin reprezentanţii săi din Olanda, a propus un plan de reorganizare pe trei ani, ce viza plata creanţelor garantate în cuantum de peste 12 mil. euro. Planul avea şi susţinerea ANAF, cel mai mare creditor garantat al Uztel. Proiectul a fost votat, cu o majoritate confortabilă de 71%, de către Adunarea Creditorilor din 22 septembrie 2011.
Judecătorii care au declarat falimentul societăţii îşi motivează decizia prin faptul că „aruncând o simplă privire asupra planului de reorganizare se observă că acesta este nici mai mult nici mai puţin decât un plan de faliment, iar nu unul de reorganizare, aspect care intră în contradicţie cu raţiunea impusă de lege pentru această instituţie juridică a reorganizării unei societăţi în dificultate“.
Atacul administratorilor
„La momentul deschiderii procedurii insolvenţei, în 6 septembrie 2010, Uztel era într-o vădită incap