Evenimentele meteorologice din ultimele zile au reprezentat teste de netrecut pentru reprezentanţii statului. Greşelile şi acţiunile ilogice s-au înlănţuit, de fiecare dată având de suferit populaţia. Viscolul din urmă cu 10 zile a surprins, aşa cum e tradiţia, autorităţile, sute de oameni rămânând înzăpeziţi în trafic şi sute de localităţi rămânând fără energie electrică. La doar o săptămână, vremea rea a revenit şi teoretic autorităţile trebuiau să fie pregătite. A urmat o sarabandă de acţiuni fără logică, care au cauzat pierderi de ordinul milioanelor de euro.
Prima acţiune a Ministerului Trans-porturilor a fost să închidă nenumărate drumuri naţionale, împiedicând un număr impresionant de oameni să ajungă la locurile de muncă sau să revină acasă. Soluţia a fost prezentată ca o reuşită, dar nimeni nu a mai înţeles pentru ce se plătesc atâţia bani firmelor care se ocupă de deszăpezire, sute de milioane de euro, şi de ce toţi posesorii de automobile au fost obligaţi să-şi cumpere cauciucuri de iarnă, dacă la a doua zăpadă mai serioasă a sezonului circulaţia este oprită. Primarii au început să-i ameninţe cu amenzi pe cetăţenii care nu înlătură zăpada din faţa locuinţelor, deşi modul în care se deszăpezeşte creează un adevărat lanţ al slăbiciunilor: utilajele aruncă zăpada la marginea drumurilor, blocând ieşirea maşinilor din parcări, oamenii îşi eliberează mijloacele de locomoţie împingând masa de omăt spre trotuare de unde, în final, aceasta revine pe şosea, generând practic o uriaşă pierdere de timp şi energie. O bună parte din oficialii fostului cabinet Boc au avut grijă, fără să fie foarte clar în ce scop, să întreţină o stare de panică în rândul populaţiei, făcând declaraţii alarmiste în legătură cu fenomenele meteo care vor urma.
Tardiv a reacţionat şi Ministerul Învăţământului. Iniţial au fost suspendate cursurile în trei judeţe, deşi codul portocal