Poate părea surprinzător, dar cercetătorii au avertizat cu suficient timp în urmă venirea unui val de temperaturi foarte scăzute. Cu toate astea, autorităţile din majoritatea ţărilor de pe Bătrânul Continent au fost surprinse nepregătite. Sursa: REUTERS
În ultimele zile, Europa a fost sub asediul iernii. Sute de oameni au avut de suferit din cauza frigului şi, în unele zone, din cauza cantităţii mari de zăpadă depuse.
Gerul a dus la pierderea a peste 250 de vieţi omeneşti, numai în Ucraina 122, temperaturile ajungând până la -38.1 grade Celsius.
Multe aeroporturi au fost închise şi sute de zboruri au fost anulate sau întârziate minute bune.
Cu toate astea, cercetătorii au anunţat aceste temperaturi încă din luna octombrie a anului trecut. Presa engleză a dat atunci publicităţii un avertisment lansat de Serviciul Britanic Meteorologic în care se specifica faptul că “Europa s-ar putea confrunta în acest an cu o iarnă de-a dreptul glaciară".
Pentru Anglia, prognoza spunea că vremea ar putea fi atât de geroasă cum nu a mai fost în ultimii 300 de ani.
Vinovat de vremea geroasă ar fi fenomenul La Nina
Explicaţia oamenilor de ştiinţă este că, deşi ardem combustibili fosili, iar aceştia produc dioxid de carbon, care se transformă în pereţi termici care înconjoară pur şi simplu planeta, cauzând încălzirea globală, cu toate astea există un fenomen numit La Nina, care face posibilă alternarea perioadelor din ce în ce mai lungi cu temperaturi foarte ridicate sau, în egală măsură, foarte scăzute.
“Pe scurt, fenomenele meteorologice sunt foarte complicate. Nu numai noi, dar nici oamenii de ştiinţă nu înţeleg pe deplin dinamica meteorologică a Europei, care este atât de complexă, încât ceea ce se întâmplă la acceleratorul de particule CERN pare să fie o joacă de copii", concluzionau, în octomb