Emigrarea si sporul natural negativ au dus la scaderea populatiei Romaniei de la 21,6 milioane in 2002 la 19 milioane in prezent, potrivit datelor provizorii ale recensamantului realizat anul trecut. Cifrele ar trebui sa le dea de gandit guvernantilor, in conditiile in care peste 20 de ani numarul pensionarilor va fi coplesitor mai mare decat cel al populatiei active.
“Diminuarea populatiei este grava indeosebi in Romania pentru ca tendinta de scadere a sporului natural nu este compensata ca in Occident prin imigrare. Mai grav e ca au emigrat oameni aflati la varsta activa, la 20, 30 de ani, deci va aparea o problema: raportul dintre pensionari si populatia activa, care si acum este mare”, spune sociologul Mircea Kivu, pentru Wall-Street.ro.
Raportul dintre numarul pensionarilor si cel al persoanelor active se va dezechilibra si mai mult peste 20 de ani, cand cei nascuti in anii '60-'70 vor deveni pensionari, iar populatia activa va fi formata din cei nascuti in anii '90.
Kivu precizeaza totodata ca desi datele recensamantului nu sunt o surpriza, Institutul de Demografie facand proiectii despre scaderea alarmanta a populatiei inca de acum 5 ani.
“In Romania, nu exista o politica demografica pentru ca efectele se vad in zeci de ani, iar politicienii nu par sa fie dispusi sa investeasca pe termen lung”, apreciaza Kivu.
Sociologul remarca totodata ca masurile demografice care ar putea fi luate acum vor genera efecte abia peste zeci de ani.
“Din pacate, raul este prea mare pentru a fi eliminat. E ca si cum o banchiza de gheata se indreapta spre noi, iar noi ii vedem doar varful”, concluzioneaza Mircea Kivu.
Potrivit rezultatelor provizorii ale recensamantului din 2011, populatia stabila a Romaniei a fost de 19,04 milioane persoane, din care 18,38 milioane au fost persoane prezente, iar 659.000 temporar absente. Ultimul recen