Dupa Grecia, Irlanda, Portugalia ... urmeaza Spania? Pe termen mediu, evolutia economica pare sa conduca la necesitatea unui plan de salvare pentru regiunile spaniole, care sunt supraindatorate, scrie cotidianul francez Le Figaro.
Liderii europeni sunt ingrijorati acum de un posibil apel de ajutorare din partea Madridului, eclipsat in ultima perioada de criza italiana. Roma a trecut in umbra evenimentelor acum, dupa preluarea guvernarii de catre Mario Monti si a reformelor puse in practica de acesta. Astazi, ingrijorarile revin la Spania, tara care incepe sa se scufunde, cu un somaj ajuns la niveluri record, o posibila reintoarcere in recesiune, un sector bancar cu probleme si cu regiuni supraindatorate.
Tensiunile de pe piata obligatiunilor au mai scazut odata cu interventia Bancii Centrale Europene, care a acordat o suma de 489 de miliarde de euro la o dobanda redusa unui grup format din peste 500 de banci europene. Bancile spaniole sunt cele care au profitat cel mai mult in urma actiunii BCE, acest lucru fiind in cele din urma un semn al fragilitatii si al dependentei lor fata de sprijinul european.
Vineri, guvernul a anuntat o reforma a sectorului bancar in valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a sprijini activele imobiliare problematice. Referitor la problema datoriilor, situatia este mai putin tensionata decat in anul 2011. Madridul deja a completat un sfert din programul de finantare stabilit pentru anul 2012, iar ratele de imprumut au fost mai reduse decat cele de la emisiunile de obligatiuni din anul precedent.
"Tara isi poate asigura de una singura finantarea insa, in conditiile unei scaderi prevazute de 1,5% in anul 2012, pare a fi imposibil ca pe termen mediu tara sa evite recurgerea la un plan de salvare", crede Gayle Allard, Economist la IE Business School din Madrid.
"Problema nu este atat dato