Cariera lui Mihai Razvan Ungureanu in administratia Romaniei a inceput in 1998, ca secretar de stat in MAE, sub conducerea lui Andrei Plesu, omul care, potrivit spuselor lui Ungureanu, a avut cea mai mare incredere in el, dar care s-a constituit in cel mai sever critic.
Ungureanu a detinut functia de secretar de stat pana in 2001, cand a devenit director general - emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) si, mai apoi, coordonator adjunct al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europene (SECI). A fost o perioada in care s-a facut remarcat ca diplomat. La SECI urma sa revina intr-un moment dificil al carierei sale.
Cel mai tanar sef al diplomatiei
In 2004, la 36 de ani, devine cel mai tanar ministru de externe, in Guvernul Tariceanu. In aceasta calitate a semnat, la Luxemburg, in 2005, Tratatul de aderare a Romaniei la UE. Ungureanu a inceput o reforma a unui minister considerat invechit si tarat de ramasite ale vechiului regim.
El a cerut CNSAS verificarea dosarelor ambasadorilor Romaniei, iar cei care s-au dovedit in timp colaboratori ai Securitatii au plecat din corpul diplomatic. Astfel Ungureanu a reusit o intinerire atat a corpului diplomatic romanesc, dar si a Ministerului de Externe. El a fost acela care i-a adus in prim-plan, in functii de secretar de stat, pe Teodor Baconschi si pe Cristian Preda, actual eurodeputat PDL. Actualul premier desemnat a reusit sa faca numiri diplomatice din randul diplomatilor de cariera sau al universitarilor si mai putin numiri politice.
Odata cu debutul frecusurilor dintre premierul Tariceanu si presedintele Basescu, Mihai Razvan Ungureanu a fost perceput ca fiind in tabara presedintelui, ceea ce i-a atras, in februarie 2007, plecarea de la MAE.
Pretextul a fost situatia a doi romani retinuti in Irak, subcontractori care lucrau