Cercetătorii ruşi au reuşit să ajungă la suprafaţa misteriosului lac Vostok din Antarctica, ascuns sub un strat de gheaţă de aproape patru kilometri, după foraje care au durat peste 30 de ani, a anunţat, luni, o sursă din mediile ştiinţifice ruse, citată de agenţia Ria Novosti, informează AFP.
"Duminică, oamenii noştri de ştiinţă au încheiat operaţiunile de forare şi au atins suprafaţa lacului, la o adâncime de 3.768 de metri", sub calota glaciară de la Polul Sud, a declarat această sursă.
Izolat de suprafaţa continentului de multe milioane de ani, acest lac cu apă pură, lung de 250 de kilometri şi lat de 50 de kilometri, ar putea să conţină forme de viaţă necunoscute până în zilele noastre.
Lucrările de forare au fost reluate în ianuarie, după ce au fost întrerupte în 1998, la adâncimea de 3.580 de metri, la o distanţă de doar 188 de metri deasupra lacului.
Acea întrerupere a intervenit în urma apelurilor comunităţii internaţionale, care a cerut Rusiei să aştepte apariţia unor tehnologii de forare mai sigure, cu scopul de a evita producerea unei catastrofe ecologice.
"Un eveniment de importanţă mondială ne aşteaptă în 2012. Vom atinge suprafaţa lacului Vostok, vechi de 30 de milioane de ani", declara anul trecut ministrul rus pentru Resurse naturale şi Ecologie, Iuri Trutnev. "Nimeni nu a reuşit încă să ajungă la o astfel de adâncime pe Terra", a adăugat el.
Examinarea structurii calotei glaciare şi a apei din acest lac misterios îi va ajuta pe savanţi să alcătuiască un "scenariu" al schimbărilor climatice naturale, aplicabil pentru următoarele milenii, afirmă oamenii de ştiinţă din Rusia.
Cercetătorii ruşi au reuşit să ajungă la suprafaţa misteriosului lac Vostok din Antarctica, ascuns sub un strat de gheaţă de aproape patru kilometri, după foraje care au durat peste 30 de ani, a anunţat, luni, o sursă din medii