Emil Boc se reîntoarce la Cluj, cel puțin pentru o perioadă. A plecat en fanfare și se întoarce cu coada între picioare, iar modul în care îl vor reprimi clujenii (în condițiile în care se vorbește deja o nouă candidatură la Primărie) va fi un test mai mult ca interesant. Dar, cel puțin pentru moment, aceasta nu e o miză. Întrebarea zilei e ”Cine îi va lua locul?”. Cel puțin într-o primă fază, premier interimar a fost numit ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Neînregimentat politic și supraviețuitor al Guvernului Tăriceanu, Predoiu lasă impresia unui tehnocrat (în ciuda activității lui în guverne politice). Și aceasta poate fi marea capcană.
Din punct de vedere al percepției publice, un guvern de tehnocrați (cu Predoiu ori alt specialist, cel mai probabil finanțist, ca prim-ministru) poate să fie pe placul societății civile. Ar lăsa și impresia unei victorii a acesteia, demisia lui Boc fiind una dintre cerințele protestatarilor din ianuarie. Ar fi, însă, o mare păcăleală: un guvern de tehnocrați (fără o susținere politică asumată) este un guvern fără responsabilitate civică. Acțiunile și deciziile luate nu pot fi imputate vreunei formațiuni politice, implicit, nu vor putea fi sancționate, la nevoie, prin vot. Pornind de la prezumția de bună credință, acest lucru poate fi unul pozitiv (lipsit de presiuni politice un asemenea Guvern ar putea acționa în liniște. Antecedentele ne atenționează însă că, cel mai probabil, un guvern tehnocrat va fi folosit doar pentru a lua acele măsuri nepopulare pe care un guvern politic nu și le-ar permite într-o perioadă electorală.
***
În acest sens (al responsabilității guvernamentale), un răspuns primit în luna august a anului trecut de la Cătălin Predoiu este sugestiv. Într-o scrisoare deschisă care îi era adresată, îi semnalam domnului Predoiu că numeroasele încălcări ale hotărârilor judecătorești definitive și