Dincolo de scaderea numarului de locuitori din Romania, fenomenul mai ingrijorator este imbatranirea populatiei, scaderea natalitatii si cresterea populatiei asistate, in opinia lui Bogdan Belciu, partener, Servicii de Consultanta pentru Management in cadrul PwC Romania.
Datele provizorii prezentate de Institutul National de Statistica cu privire la scaderea populatiei stabile a Romaniei „confirma ceea ce se intuia de mai multa vreme si anume faptul ca dupa relaxarea conditiilor de accedere pe piata europeana a fortei de munca a avut loc o accelerare a migratiei muncitorilor romani catre statele vest-europene”, a spus Bogdan Belciu pentru Wall-Street.ro.
Prin urmare, in opinia lui Belciu nu putem vorbi despre o modificare fundamentala a strategiilor companiilor active in Romania, cel putin nu pe termen scurt.
In plus, oficialul PwC considera ca „cel putin in privinta migratiei fortei de munca, valul masiv de plecari a avut deja loc, prin urmare nu ne asteptam sa vedem un declin de asemenea proportii a populatiei stabile in urmatorul deceniu”.
Dincolo de scaderea populatiei stabile a Romaniei, Belciu spune ca „fenomenul mai ingrijorator tine de imbatranirea populatiei, de scaderea natalitatii si de cresterea ponderii populatiei asistate in dauna celei active. Acest lucru va avea efecte previzibile atat asupra sustenabilitatii sistemului de asigurari sociale, a celui de asigurari medicale, cat si in plan fiscal”.
Cum afecteaza aceasta imbatranire a populatiei consumul?
Belciu considera ca vor exista probabil ajustari usoare ale previziunilor evolutiei cererii si consumului, chiar scaderea masei de consumatori tineri va fi compensata de cresterea consumului pe cap de locuitor, ca urmare a fenomenului de convergenta a veniturilor cu cele din statele Uniunii Europene. Asta nu inseamna insa ca nivelul cererii va scadea. Din contra