Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene în România a revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru ţara noastră în 2012, de la 1,8 - 2,3% la 1,5 - 2%, pe fondul crizei din zona euro, a declarat reprezentantul Comisiei Europene la Bucureşti, Istvan Szekely.
"Anticipăm că în 2011 creşterea economică a fost de 2,5%. Situaţia din Europa s-a deteriorat. Efectele acestei stări din Europa vor afecta România. Anticipăm 1,5-2% creştere în România, adică mai mult decât media UE. Creşterea consumului va fi crucială pentru a obţine această creştere", a declarat şi Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, la conferinţa comună de presă a Fondului Monetar, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
România a înregistrat în 2011 o creştere de 2,5%, potrivit oficialilor FMI. Pe de altă parte, cele trei instituţii internaţionale arată, în declaraţia publicată în urma misiunii de evaluare în România, că întreprinderile de stat din ţara noastră "continuă să aibă nevoie urgentă de reforme accelerate pentru a deveni mai eficiente. Aceste reforme includ vânzarea unor pachete minoritare sau majoritare de acţiuni într-o serie de societăţi şi întroducerea managementului privat. Recent adoptata lege a guvernantei corporatiste în întreprinderile de stat reprezintă un pas important în soluţionarea ineficienţelor. Sunt în curs de implementare strategii de reducere a arieratelor şi de aşezare a întreprinderilor de stat pe baze sănătoase din punct de vedere financiar", se arată în declaraţie. În plus, şeful misiunii Comisiei Europene în România, Istvan Szekely, a mai anunţat că liberalizarea preţurilor la energie pentru populaţie a fost stabilită pentru perioada 2013-2017.
Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate vor fi eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013. Conform înţelegerilor anterioare cu insti