România ar putea amâna vânzarea de acţiuni ale unor companii publice în acest an din cauza faptului că obţinerea numărului mare de aprobări necesare din partea autorităţilor va dura mai mult decât s-a anticipat, a spus Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, în cadrul unui interviu acordat Bloomberg.
România, care nu a reuşit să vândă o participaţie minoritară din OMV Petrom SA în iulie anul trecut, din cauza problemelor internaţionale, va încerca să vândă participaţii minoritare din alte companii înainte de a trece din nou la vânzarea Petrom, a mai spus Franks.
“Au fost câteva domenii în care reformele nu au progresat la fel de repede cum era aşteptat aşa că va trebui să amânăm privatizarea anumitor companii", a mai spus Franks.
“Nu este vorba de faptul că nu există angajament. Am ştiut întotdeauna că agenda reformelor companiilor de stat din România este extrem de ambiţioasă şi că vor fi unele întârzieri".
Franks nu a dorit să enumere companiile care se află în această situaţie.
Calendarul lui 2012
Romania, care se află acum în cadrul unui acord de împrumut de tip stand-by de 5 miliarde de euro de la FMI şi Comisia Europeană vrea să vândă participaţii de 15% din compania de electricitate Transelectrica şi companiile de gaze naturale Transgaz şi Romgaz în acest an, precum şi participaţii majoritare la compania Oltchim şi compania minieră Cupru Min SA.
Se intenţionează de asemenea vânzarea a 10% din Hidroelectrica şi din Nuclearelectrica, în acest an.