Potrivit unui studiu, numai 54% dintre pacienţi beneficiază de atenţia cuvenită din partea personalului atunci când au sunat la o clinică privată pentru a face o programare
Comparativ cu sistemul de stat, acestea stau mai bine, însă şi aici sunt destule probleme
Există însă multe clinici şi concurenţa va regla piaţa, iar cabinetele care nu satisfac clienţii se autoînchid
Faptul că în clinicile private calitatea aparaturii medicale este mult peste cea din unităţile medicale de stat este deja cunoscut, însă aceste centre medicale au unele probleme în ceea ce priveşte programările făcute pacienţilor. În contextul în care se vorbeşte de privatizarea sistemului de sănătate, aceste centre medicale sunt primele în lista celor care ar dori să semneze contacte, însă clinicile trebuie să fie mai atente cu personalul pe care îl aleg.
Un studiu de mystery shopping realizat de compania Voichiţa Business Solutions (VBS) arată că există o diferenţă mare între aşteptările clientelei româneşti, tot mai ridicate, şi modul în care pacienţii sunt "primiţi" de persoanele care fac programări.
Astfel, conform studiului, numai 54% dintre pacienţii clinicilor medicale private beneficiază de atenţia cuvenită din partea personalului atunci când au sunat la o clinică privată pentru a face o programare. Studiul a fost efectuat între 3 şi 9 ianuarie 2012, în cadrul a 11 unităţi medicale private din Bucureşti, şi a încercat să surprindă toate elementele care contribuie la satisfacţia pacientului în momentul primei interacţiuni telefonice. Au fost urmărite atât aspectele tehnice privind eticheta la telefon şi respectarea procedurilor standard de comunicare, cât şi elementele privind nevoile emoţionale ale pacienţilor.
Despre faptul că numai jumătate dintre clinici au mulţumit clienţii, Cristian Hotoboc, preşedintele Alianţei pentru Sănătate din România, a