Traian Băsescu a desemnat un nou premier. Pe Mihai Răzvan Ungureanu, fost ministru de Externe și șeful Serviciului de Informații Externe (SIE). Această nominalizare vine, evident, la inițiativa lui Traian Băsescu, nu a partidelor din Coaliție, cu atât mai puțin a celor din Opoziție. Interesantă e și lista publicată (”pe surse din PDL”) de ”Evenimentul Zilei”, cu miniștrii care se vor regăsi pe lista viitorului Guvern: Anca Boagiu, Elena Udrea, Laszlo Borbely, Daniel Funeriu, Sulfina Barbu, Cristian Diaconescu, Gabriel Oprea și Leonard Orban. Și cu Kelemen Hunor făcând rocada cu Marko Bela (ministrul Culturii – vice prim ministru) Acestora li s-ar adăuga și ceva miniștri tehnocrați.
Ce au în comun numele acestora și Mihai Răzvan Ungureanu? Ei bine, cu excepția udemeriștilor, toți ceilalți sunt membri ai PDL promovați de Traian Băsescu și rămași fideli acestuia sau politicieni care și-au părăsit (trădat) propriile partide pentru a se alătura grupului din jurul președintelui țării. Practic, sunt un fel de ”ultimii mohicani ai lui Băsescu”, cei care i-au mai rămas aproape după ce majoritatea partenerilor l-au părăsit.
Va fi Mihai Răzvan Ungureanu un nou Emil Boc? E puțin probabil. Iar acest lucru s-a văzut din scurtul lui discurs care a urmat desemnării. Un discurs structurat, fără derapaje (și atacuri) politicianiste (specifice pentru Emil Boc). Singurul capitol la care a păcătuit a fost cel motivațional (lucru explicabil însă atâta vreme cât e vorba de o ”desemnare”, nu o ”investitură” pentru care mai e nevoie și de votul Parlamentului. Această diferențiere de discurs nu este, însă, suficientă pentru a-i garanta independența. În special față de Traian Băsescu. Spectrul anticipatelor, îi va obliga, cel mai probabil, și pe nemulțumiții din PDL să se conformeze soluției prezidențiale. Dar susținerea reală va veni doar din partea unei fracțiuni din PDL și di