Varujan Pambuccian, specialist în IT şi membru în Comisia pentru tehnologia informaţiei din Parlament, consideră populişti paşii înapoi făcuţi de câteva capitale europene. La Bucureşti, în schimb, în vreme ce Pambuccian acuză lacune majore, ministrul Valerian Vreme vrea ratificarea tratatului. Controversatul tratat ACTA (tratatul comercial împotriva produselor contrafăcute) a fost deja denunţat de premierul polonez Donald Tusk şi de către ambasadoarea Sloveniei la Tokyo, la doar câteva zile după ce a fost semnat. Liderul polonez consideră că tratatul trebuie „analizat profound" şi că „discuţiile au fost incomplete, această chestiune trebuind discutată la un nivel mai înalt". Helena Drnovsek Zorko, semnatara din partea Sloveniei a tratatului, şi-a făcut mea culpa public, declarând: „Am comis un act de neglijenţă civică, pentru că nu am fost atentă. Mi-am îndeplinit datoria oficială, dar nu şi cea civică. Vreau să le cer scuze copiilor, cunoştinţelor şi necunoscuţilor care şi-au exprimat surprinderea şi groaza pe internet".
Varujan Pambuccian, specialist în IT şi membru în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, consideră denunţarea tratatului drept un gest inutil şi făcut doar de faţadă, pentru a diminua pagubele de imagine în rândul alegătorilor: „În primul rând nici Polonia, nici Slovenia şi nici un alt semnatat nu pot da înapoi. Ce fac ei, e un gest pur politic. Singurul gest pragmatic ar fi ca Parlamentul European să nu-l voteze şi ratifice. Restul sunt vorbe".
Pambuccian a analizat pentru RL ciudăţeniile tratatului
ACTA: „E un tratat gândit prost. E un tratat care are doi în unu. Contrafacerile sunt puse laolaltă cu pirateria. Contrafacerea înseamnă că cineva produce un bun material, iar eu produc un lucru similar, furând proprietatea intelectuală, iau brandul lui şi îl pun pe contrafacerea mea.
Pirateria