Până la prima rectificare, administraţia din Alba Iulia mizează pe un buget de 232 milioane de lei pentru anul în curs. Aproape jumătate din sumele prognozate provin din fonduri europene şi de la bugetul de stat.
Bugetul pe anul în curs prevede venituri de 232 milioane de lei. Suma este cu 36 la sută mai mare decât cea realizată în 2011.
Potrivit schemei de repartizare a sumelor întocmită de specialiştii Primăriei, aproximativ 60 la sută din fonduri vor fi direcţionate spre schimbarea la faţă a Cetăţii şi valorificarea zonei „Mamut-Parc Dendrologic-Valea Popii“. Sumele alocate pentru valorificarea Cetăţii vizează continuarea lucrărilor în centrul fortificaţiei, scoaterea la lumină a zidului de vest al fortificaţiei.
O componentă importantă a bugetului, estimată la 35 la sută, este dirijată spre reparaţii curente şi modernizarea unor străzi din oraşul de jos, Oarda, ieşirile din oraş spre Cluj şi Zlatna.
Cheltuielile de personal ar urma să consume 19 la sută din bugetul total. Pentru evenimentele culturale ce vor avea loc în 2012 la Alba Iulia a fost prevăzută suma de 3,5 milioane de lei.
Veniturile proprii ale Primăriei sunt estimate la 31,5 milioane de lei. Restul banilor ar urma să vină de la Uniunea Europeană, prin derularea unor proiecte cu finanţare nerambursabilă, dar şi de la bugetul de stat. În cea de-a doua categorie intră sumele defalcate din TVA, subvenţiile pentru sănătate, încălzire.
Bugetul, votat doar de consilierii PDL
Schema de cheltuieli propusă de administraţia locală a trezit luni, nemulţumiri în rândul consilierilor locali. „N-am văzut în buget niciun leu pentru dezvoltarea economică a oraşului. Din punctul meu de vedere 3-4 la sută din bugetul total ar trebui canalizat spre dezvoltarea economică a oraşului “,a apreciat Sorin Coşeriu, consilier PNL. „Primăria pune la dispoziţie teren pentru investi