Ratingul de tara al Romaniei ar putea creste abia dupa alegerile din noiembrie, se arata intr-un raport publicat de Erste Group, care detine BCR.
"In ciuda eforturile facute de a indeplini criteriile impuse de Fondul Monetar International, ratingul Romaniei ar putea creste abia dupa alegerile din noiembrie, din cauza ca nu se stie ce directie va urma consolidarea fiscala a acestei tari pana atunci", conform documentului.
In plus, specialistii Erste Group considera ca statele est-europene (ECE) nu vor fi afectate prea tare de inrautatirea crizei economice, care ar duce la cresterea dobanzii la obligatiunile guvernamentale.
Motivul prezentat de economistii austrieci este acela ca, pentru aceste tari, nivelul maxim al ratei de imprumut este mai ridicat fata de alte tari, iar natiunile est-europene se afla, in prezent, extrem de departe de acest punct.
De exemplu, Romania se imprumuta cu o dobanda medie de 5%, iar pragul maxim, adica nivelul de la care datoria externa ar pune o presiune extraordinar de mare pe finantele publice, este de 10,7%.
In comparatie, Marea Britanie se imprumuta la un nivel mediu situat putin sub 4%, iar cel maxim este de doar 5%.
In aceste conditii, statele est-europene au un spatiu de manevra mai mare decat cele din zona euro, daca criza datoriilor se va inrautati extrem de mult in urmatoarea perioada.
Pentru realizarea acestor calcule, analistii Erste Group au luat ca punct de referinta raportul dintre costurile cu dobanda pentru datoria publica si veniturile guvernamentale.
Raportul mai arata ca operatiunea de refinantare pe termen lung (LTRO), la trei ani, realizata de Banca Centrala Europeana (BCE) a avut un efect stimulativ asupra tensiunilor din sectorul bancar european si a redus costurile aferente imprumuturilor pentru guverne nu doar in zona