Veto-ul de sâmbătă seară al Chinei şi al Rusiei la ONU împotriva unei rezoluţii care condamna represiunea orchestrată de regimul de la Damasc a provocat un val de indignare în lume arabă, în Occident, dar şi în sânul Opoziţiei din Siria. Experţii şi diplomaţii sunt de părere că acest eşec al eforturilor diplomatice îl va încuraja pe preşedintele Bashar al-Assad să-şi continue represiunea sângeroasă, care ar fi făcut şase mii de morţi.
Statele Unite au anunţat că-şi vor înăspri sancţiunile împotriva regimului sirian, în timp ce secretara de Stat americană, Hillary Clinton, denunţa aşa-zisa "farsă" a veto-ului de la ONU. Un veto care a "scârbit-o" pe ambasadoarea americană la Naţiunile Unite.
Organizaţia de cooperare islamică ce regrupează aproape 60 de ţări-printre care şi Siria-a regretat rezultatul de sâmbătă şi a pus în gardă împotriva riscului de război civil în Siria.
În ciuda informaţiilor zilnice de la faţa locului, care evocă masacrele comise de regimul lui Bashar al-Assad, Rusia şi China au respins aşadar, pentru a doua oară, o rezoluţie depusă la Consiliul de Securitate al ONU. Textul condamna "încălcările flagrante ale drepturilor omului" şi lansa un apel la o tranziţie democratică, potrivit planului adoptat de Liga Arabă. Nu se vorbea însă deloc în mod explicit despre plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, nu se evoca niciun embargo pe arme sau vreo intervenţie militară, tot atâtea concesii făcute de occidentali, care nu au fost însă luate în seamă de ruşi şi chinezi.
"Veto-ul sino-rusesc este destinat să se lase mai departe timp găsirii unei soluţii paşnice", spun oficialii de la Beijing. Argument neconvingător pentru mai toţi analiştii care se tem acum de o înăsprire a represiunii împotriva manifestanţilor din Siria.
Veto-ul de sâmbătă seară al Chinei şi al Rusiei la ONU împotriva unei rezoluţii care condamna rep