În luna decembrie 2011, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.209 de lei, în creştere cu 155 lei faţă de luna noiembrie, în timp ce remunerația medie netă a fost de 1.604 lei, cu 113 lei mai mare decât luna anterioară, potrivit datelor remise de Institutul Național de Statistică(INS).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.348 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (928 de lei).
În luna decembrie 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv pentru sărbători şi sfârşitul de an), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă), se mai arată în raportul INS. De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna decembrie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), precum şi a disponibilizării salariaţilor cu câştiguri salariale mici.
În activitatea de învăţământ s-au înregistrat o uşoară scădere a câştigului salarial mediu net faţă de luna noiembrie (-1,8%) , ca urmare a reducerii plăţii cu ora a cadrelor didactice cauzată de vacanţa şcolară.
Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010 ) câştigul salarial mediu net din luna decembrie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 21,1% în sănătate şi asistenţă socială, cu 14,2% în învăţământ, respectiv cu 12,3% în administraţia publică.
Faţă de luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna decembrie