Preşedintele miniştrilor de finanţe din zona euro Jean-Claude Juncker a declarat că posibilitatea intrării Greciei în incapacitate de plată nu poate fi exclusă, iar statul elen nu se mai poate aştepta la solidaritate din partea membrilor uniunii monetare dacă nu implementează reformele pe care le-a promis. Toţi cei trei lideri ai partidelor de guvernământ din Grecia au respins adoptarea de noi măsuri de austeritate, forţând liderii europeni să amâne aprobarea celui de-al doilea pachet de bailout destinat Atenei, de 130 miliarde euro.
"Dacă găsim că nimic nu a mers bine în Grecia, nu va mai exista un program nou, iar aceasta înseamnă că în martie Grecia va trebui să se declare în faliment", a declarat Juncker, potrivit publicaţiei germane Der Spiegel. El a adăugat că spectrul falimentului ar trebui să încurajeze Atena să forţeze implementarea reformelor.
Reprezentanţii Comisiei Europene, ai Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional au cerut reducerea şi mai mult a personalului aparatului de stat şi reduceri substanţiale ale salariilor, inclusiv diminuarea imediată cu 25% a salariului minim pe economie, în prezent de 750 euro pe lună, înainte de a permite finanţare suplimentară pentru Grecia, scrie Financial Times.
Oficiali din guvern au indicat că negociatorii UE şi FMI au respins o contrapropunere a Atenei de a îngheţa salariile pe trei ani şi tăia cu 10% contribuţiile la programele de asistenţă socială.
Fără noi fonduri, Grecia riscă defaultul în martie
"Distanţa dintre succes şi eşec, care ar putea fi cauzat de ghinion sau de neînţelegere, este foarte redusă. Suntem pe muchie de cuţit", a declarat ministrul elen al finanţelor, Evangelos Venizelos, după o nouă rundă de consultări cu miniştrii de finanţe din zona euro, potrivit Bloomberg.
Fără aprobarea rapidă a noului pachet de bailout, Grecia