EXCLUSIV Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, apreciază că România ar avea numai de câştigat dacă ar accepta descentralizarea accentuată în secuime.
Autonomia teritorială nu înseamnă neapărat secesiune iar maghiarii din România ar trebui să fie uniţi din punct de vedere politic pentru a-şi susţine interesele, a declarat şeful diplomaţiei ungare, Janos Martonyi. Ministrul a mai explicat şi contextul adoptării reformele din Ungaria, care au trezit suspiciunea comunităţii internaţionale.
EVZ: Societatea civilă susţine că aţi subestimat reacţiile comunităţii internaţionale, că aţi profitat de criza din Zona Euro pentru a adopta măsurile controversate.
Janos Martonyi: Nu există nicio legătură între procesul legislativ din Ungaria şi criza din Zona Euro. Oamenii tind să uite că noua lege fundamentală a fost adoptată în aprilie. La acea vreme au fost unele critici legate de valorile înscrie în Constituţie, precum referirile la creştinism, dar în afara de aceste aspecte nu a fost nimic serios. Într-un mod cu totul ciudat, opt luni mai târziu, la sfârşitul lunii decembrie, atunci când ultimele aşa-numite legi cardinale au fost adoptate, am avut parte de o explozie de critici. Atunci când se vorbeşte despre Constituţie, se vorbeşte de fapt despre legile adoptate pe baza noii Constituţii sau ca efecte ale noii Constituţii. Dar trebuie să se facă diferenţierea între aceste două chestiuni.
Este adevărat că în ultimul an şi ceva Ungaria a fost scena unor reforme ample, profunde şi foarte rapide, reflectate în numărul mare de legi adoptate. Acest lucru a dus fără îndoială la critici mai intâi interne şi apoi externe, urmate de efecte violente. Acum traversăm o perioadă de liniştire a apelor, parţial datorată eforturilor noastre de a ne conforma propunerilor Comisiei Europene, parţial pentru că ei şi-au dat seama că cel pţin o parte di