Muzeografii sunt mereu în căutarea celor mai reprezentative obiecte tradiţionale. În ultimii patru ani, satele ţării au fost colindate în lung şi-n lat.
Pentru acest an, specialiştii Muzeului de Artă Populară din Constanţa au în plan organizarea mai multor expoziţii temporare, dintre care amintim „Costumul popular din Dobrogea", „Mărţişorul în costumul popular", „Sărbătoarea Paştelui la români", „Ocupaţii şi meşteşuguri tradiţionale din Dobrogea" sau „Obiceiuri de nuntă la tătarii dobrogeni". Tot în acest an, va fi organizată expoziţia „Achiziţii patrimoniale 2010-2011", în cadrul căreia vizitatorii vor putea admira obiecte foarte vechi, aduse la Constanţa din mai multe zone ale ţării. Este vorba despre 150 de obiecte pentru uz gospodăresc, costume, scoarţe şi ţesături, dar şi de porturi populare din Buzău, vechi de 200 de ani. De asemenea, va fi organizată o expoziţie de fotografie pe aşezări tradiţionale, care va cuprinde imagini cu anexe gospodăreşti din Oltina, Băneasa, Dunăreni sau Ion Corvin.
Ca noutate, va fi reorganizată expoziţia permanentă. În plus, vor continua demersurile pentru reabilitarea clădirii muzeului, după ce se va face o analiză de laborator a elementelor decorative de pe faţadă. Toată documentaţia va fi, apoi, depusă la Comisia Monumentelor Istorice. Tot în 2012, muzeografii vor continua lecţiile de pedagogie muzeală, destinate preşcolarilor şi elevilor din ciclul primar. Primul eveniment aşteptat, cu nerăbdare, în fiecare an, de către constănţeni, este Târgul mărţişorului, care va fi deschis în perioada 27 februarie-1 martie.
Deficit de personal
Muzeul de Artă Populară din Constanţa a început cu dreptul anul 2012. După cum a precizat directorul Maria Magiru, instituţia de cultură pe care o manageriază nu a intrat cu nici o datorie în acest an, singurul aspect negativ care ar trebui reglat este deficitul de person