Marea Britanie a fost fortata "sa se roage" de Statele Unite ca sa ia parte la flotila ce a supravegheat miscarile Iranului in Golful Persc, dupa ce comandantii americani au decis ca Marina Regala nu are cu ce sa contribuie la misiunea navala, transmite Telegraph. Potrivit informatiilor, americanii au cedat rugamintii si au permis prezenta unei fregate britanice doar dupa o interventie a presedintelui Nicolas Sarkozy, care a cerut si el trimiterea unui vas de razboi francez.
Publicatia scrie ca informatia potrivit careia comandantii americani au considerat participarea britanica ca avand putina valoare militara va ridica noi semne de intrebare despre influenta internationala a Marii Britanii, in contextul reducerii bugetului de aparare.
Telegraph aminteste ca, in contextul cresterii tensiunilor in regiune, Marea Britanie a trimis luna trecuta in Golful Persic fregata HMS Argyll. Nava a insotit un grup de lupta american, alcatuita dintr-un portavion, un crucisator si mai multe distrugatoare.
Fregata franceza La Motte-Picquet a facut si ea parte din flotila care a traversat Stramtoarea Ormuz, o ruta esentiala in transportul de petrol, pe care Iranul a amenintat in repetate randuri ca o va inchide.
Statele Unite au un alt grup naval de lupta in regiune, iar al treilea se indreapta spre regiune.
Vorbind despre componenta flotilei, publicatia scrie ca prezenta vaselor britanic si francez a avut mai degraba o importanta diplomatica decat una militara.
Initial, Londra a acceptat teoria americana potrivit carora nu e necesara prezenta aliatilor. Pozitia britanica s-a modificat insa dupa ce presedintele Sarkozy a insistat pe langa SUA ca un vas francez de lupta sa faca parte din flotila. Liderii politici si militari britanici au spus ca Marea Britanie trebuie sa fie prezenta cu o nava "indiferent de importanta milita