VIAŢA DUPĂ MALPRAXIS. Sebastian Lungu a rămas cu grave sechele din cauza medicilor care i-au lăsat mama nesupravegheată când l-a născut. La 5 ani, e la stadiul de bebeluş: nu vorbeşte, nu poate să meargă. În plus, singura metodă prin care părinții îl pot hrăni este printr-o sondă.
Acum patru ani, cazul lui Sebastian Lungu a cutremurat o ţară întreagă, iar tragedia lui a ajuns şi în "New York Times". În august 2007, bebeluşul se năştea cu cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului, pentru că, timp de o oră, mama lui fusese lăsată nesupravegheată de medicii care erau în acea noapte de gardă la Spitalul Universitar din Bucureşti.
Bebeluşul s-a zbătut între viaţă şi moarte şi, chiar dacă a supravieţuit ca prin minune, părinţii au adus acasă un copil cu sechele neurologice grave, care nu vedea, nu auzea, nu se mişca, nu plângea şi nu putea fi hrănit decât printr-un tub.
Medicii şi asistentele care au lăsat gravida nesupravegheată au fost acuzate de malpraxis, părinţii au mers în instanţă, au deschis nenumărate procese, iar după aproape cinci ani, s-a dat o singură decizie definitivă: una din asistente a fost propusă pentru excluderea din profesie.
Alte patru persoane, printre care medicul care trebuia să asiste naşterea, sunt urmărite penal, dar dosarul se mişcă greu şi nimeni nu a fost, până în prezent, audiat.
Explicaţia medicilor: "Faceţi parte dintr-o statistică"
Sebastian Lungu avea toate şansele să meargă acum la grădiniţă şi să se joace cuceilalţi copii de vârsta lui. Toate investigaţiile pe care Gina le-a făcut în timpul sarcinii nu au ridicat nicio suspiciune.
Ghinionul a făcut ca în noaptea în care a ajuns la spital (3 august 2007), o asistentă să plece din tură cu 20 de minute mai devreme, iar cealaltă să intre cu 25 de minute mai târziu. Timp de 45 de minute, femeia, care era pe punctul de a naşte, nu a fost consultată de