Prietenii îi spun Sfinxul de la Chilia. Pentru înţelepciunea lui, pentru meşteşugul lui, pentru dragostea de ţară şi pentru păstrarea şi promovarea valorilor autentice româneşti. Meşterul Nicolae M. Nica împlineşte astăzi 95 de ani.
„Nica M. Nicolae este un ţăran autentic, un artist desăvârşit în meşteşugul cioplirii lemnului şi al intarsiei în os. Lucrările sale au ca tematică lumea satului tradiţional românesc, ţăranul cu orizontul său inefabil clădit pe filozofia pământului. Povestea lemnului, instinctul prelucrării acestuia îl păstrează intact, cu talent şi vocaţie autentică, iar meşteşugul îl transmite mai departe tinerei generaţii, cu harul şi smerenia ţăranului român.” Aşa îl descrie Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt.
Este unul dintre acei oameni înţelepţiţi de viaţă, nu plictisiţi. Îşi găseşte bucuria existenţei în modelarea lemnului şi în iubirea de ţară. Nea Nica a visat toată viaţa sa să deschidă un muzeu în satul său. Să lase un dar generaţiilor care vor veni, spre aducere-aminte. Ideea muzeului l-a ţinut în putere şi atunci când a fost în tăzboi, şi atunci când a stat prizonier în lagărele ruşilor.
La 25 mai 1948 a fost eliberat din prizonierat şi a revenit în ţară. A simţit că talentul nu este suficient, iar între 1959 şi 1962 a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Piteşti, specializarea sculptură. După 1965 a strâns obiect cu obiect, iar la 1 iunie 1979 şi-a văzut visul cu ochii: a deschis Muzeul Sătesc din Chilia, contribuind în mod direct la salvarea patrimoniului istoric şi etnografic din nordul judeţului Olt.
Sfinxul de la Chilia mărturisea cândva cu emoţie: „De tânăr am vrut să fac în satul meu muzeu. Mi-am dat seama cât de important este ca lucrurile să se păstreze ca martori tăcuţi ai vremurilor. Eu am citit mult ca să-mi dau seama de când datează localitatea noastră, iar prin probele pe care l