Creşterea economiei chineze ar încetini la jumătate dacă turbulenţele legate de criza datoriilor suverane din Europa se intensifică, estimează Fondul Monetar Internaţional (FMI). Premierul chinez Wen Jiabao, într-o serie de declaraţii neobişnuite pentru un oficial de la Beijing, a indicat că este în interesul Chinei să ajute cea mai mare piaţă de export şi cea mai importantă sursă de importuri de tehnologie.
"Pe de o parte, cea mai mare piaţă pentru exporturile noastre este Europa. Pe de altă parte, Europa este cea mai mare sursă de importuri de tehnologie. Din această perspectivă, prin ajutarea la stabilizarea pieţei europene ne ajutăm pe noi. Toată societatea trebuie să înţeleagă aceasta", a afirmat premierul chinez.
Declaraţiile par să ţintească scepti-cismul populaţiei referitor la folosirea vastelor resurse financiare ale Chinei pentru a ajuta ţările mai bogate ale lumii, scrie The Wall Street Journal. Afirmaţiile vin după ce săptămâna trecută autorităţile chineze au primit vizita cancelarului german Angela Merkel.
Oficialii de rang înalt din guvernul chinez fac eforturi să convingă populaţia cu ideea de a utiliza rezervele valutare, de 3.181 miliarde de dolari - cele mai mari din lume - pentru a salva statele europene cu probleme, percepute ca economii risipitoare.
Mai mulţi economişti şi analişti care se bucură de popularitate critică de mult timp guvernul pentru investiţiile pe care acesta le face în datoriile americane. Pentru mulţi chinezi, aceste rezerve reprezintă recompensa pentru munca depusă.
Săptămâna trecută, Wen a declarat în prezenţa lui Merkel că statul chinez intenţionează să majoreze investiţiile în fondurile de salvare ale zonei euro, dar a subliniat că Europa trebuie să-şi rezolve singură problemele. China este unul dintre investitorii în obligaţiunile emise de Fondul European de Stabilitate Fina