Emil Boc si-a inceput mandatul in decembrie 2008, an in care economia duduia, iar politicienii nu erau ingrijorati de criza financiara care incepuse in Statele Unite, si a renuntat la functia de premier in 2012, cand economia a revenit pe plus, dar temerile unei noi recesiuni au revenit.
In 2008, economia Romaniei pompa cu repeziciune, desi norii unei furtuni financiare se adunasera in Statele Unite si chiar in Europa. Romania a incheiat anul cu un avans al PIB de 7,3%, iar multi economistii avertizau ca economia se supraincalzise, iar o "aterizare dura" era iminenta.
De asemenea, rata anuala a inflatiei urcase la aproape 8%, ceea ce alimenta ingrijorarea oficialilor de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In ceea ce priveste somajul, Romania statea foarte bine in 2008, cu o rata de 4%, ceea mai scazuta din ultimii 7 ani.
In mediul politic, in schimb, noul cabinet format de Emil Boc nu lua in calcul o schimbare dramatica a cursului economiei, iar faptul ca nu a prevazut furtuna financiara care avea sa loveasca si Romania va fi punctul nevralgic al executivului nou format.
2009 va fi anul in care Romania va reveni cu picioarele pe pamant, atat din punct de vedere economic, intrucat economia a suferit o "aterizare dura" (hard landing - n.r.), cat si in ceea ce priveste presiunile asupra Guvernului.
Guvernul Boc a fost demis in octombrie 2009, in urma unei motiuni de cenzura adoptata de Parlament, premiera in politica romaneasca de dupa 1989. Dar, in decembrie 2009, un cabinetul Boc II a fost validat, dupa ce presedintele Traian Basescu a castigat un al doilea mandat la Cotroceni.
Caderea primului cabinet Boc nu a fost o surpriza, in contextul in care economia intrase in recesiune, iar indicatorii macroeconomici aratau foarte prost. Romania a incheiat anul 2009 cu o scadere economica de 6,6%, somajul depasise 7%, iar defici