Performantele nu sunt aceleasi la toti oamenii. Unii se remarca printr-o finete deosebita de a percepe gusturile, sunetele, nuantele culorilor. Uneori, ei ajung degustatori, muzicieni, pictori. Alteori, nu-si fac o profesie din peformanta. Natura nu ne-a facut pe toti la fel si poate ca este mai bine asa.
De altfel, calitatile cu care supradotatii ii impresioneaza pe cei din jur nu sunt multe si ele pot fi grupate intr-un mic top, noteaza Factroom.
Oameni cu simtul gustului foarte dezvoltat
Unii simt gustul mult mai pronuntat decat restul populatiei. De obicei, aceasta sensibilitate se refera la gustul amar sau sarat si mai rar la cel dulce sau acru.
Pentru astfel de oameni, gustul de grapefruit este insuportabil. Nu le place varza de Bruxelles, nu pot bea cafea.
Asemenea predispozitie este mai frecventa la femei, decat la barbati si tot mai frecventa la popoarele africane sau cele asiatice, decat la europeni sau americani.
Motivul care da acest plus de sensibilitate este explicat de anatomisti prin configuratia si numarul papilelor gustative cu care este dotata limba persoanelor respective.
Urechea muzicala si auzul absolut
Inca din scoala, copiii observa ca unii au ureche muzicala si sunt selectati sa cante la cor, in timp ce altii sunt tinuti de o parte, intrucat canta fals. Acestia aud la fel de bine ca primii, uneori sunt chiar amatori de muzica, invata sa cante la unele instrumente (indeosebi la pian), dar nu sunt capabili sa reproduca un sunet de o anumita frecventa, atunci cand li se da "tonul".
Dupa cum se stie, fara "ton", nu poate demara corul, intrucat coristilor trebuie sa li se dea nota de plecare, vocal sau prin diapazon. Exista insa si cazuri cu totul exceptionale, de persoane supradotate, care pot intona o nota, fara diapazon si in orice moment.