Industriaşii români spun că guvernul Boc nu a avut nicio strategie de dezvoltare a sectorului industrial şi că singurul lucru care a mai ajutat a fost faptul că Guvernul a tăiat din cheltuielile publice, reducându-se aparatul bugetar şi astfel presiunea asupra sectorului privat.
Investiţiile au scăzut puternic în ultimii ani pe fondul crizei, iar unii giganţi internaţionali, precum Nokia, au preferat chiar să părăsească România. Singurele investiţii mai importante au fost atrase în sectorul componentelor auto, precum fabrica Pirelli de la Slatina şi cea a Delphi de la Iaşi.
Industria a fost pilonul pe care s-a sprijinit revenirea economică a României din recesiune, însă această revenire nu a fost susţinută în niciun fel de măsuri interne, ci aproape integral de cererea la export, în condiţiile relansării celorlalte economii din regiune.
Guvernul a întârziat privatizarea celui mai mare combinat chimic din ţară, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care a adunat în mai puţin de patru ani pierderi de 847 mil. lei (211 mil. euro) şi are în acest moment datorii de peste 2,5 mld. lei (581 mil. euro).
"Nici guvernul Boc şi nici cei dinainte nu au avut vreo strategie în ceea ce priveşte industria. Nu trebuie mari stimuli financiari, doar să se facă nişte paşi să se ducă industria înainte. Barack Obama, de exemplu, a anunţat un plan prin care să convingă multinaţionalele să revină cu fabricile în ţară. La saloanele de invenţii românii câştigă multe premii, dar nu se pune nimic în aplicare. Trebuie să ne axăm pe inovaţie şi în acest fel să ne mărim competitivitatea", spune Constantin Toma, proprietarul Romet Buzău, care controlează un grup de firme cu afaceri de 300 mil. euro în sectorul industrial şi agricol.
El mai spune că au fost făcute reduceri de costuri bugetare, însă în continuare risipa este foarte mare la stat şi este nevoie să se taie mai